Legalisering af e-cigaretter med nikotin

20 posts / 0 new
Last post
Emil Kirkegaard
Emil Kirkegaard's picture
Legalisering af e-cigaretter med nikotin

Se mine artikler på legaliser.nu:

I bund og grund handler det om at reducere skaderne forbundet med nikotin- og rygeafhængighed. Det kan man gøre på flere måder: 1) opfinde nye måder/produkter at hjælpe dem som gerne vil stoppe med at stoppe, 2) opfinde nye produkter som er mindre skadelige at bruge end dem man har i forvejen. Begge måder er legitime, men Kræftens Bekæmpelse og andre insisterer på at kun bruge type (1) metoder. Det er en skam for e-cigaretter, snustobak, osv. er langt sundere at bruge end traditionelle nikotinprodukter (fra oversigten).

Se også: https://en.wikipedia.org/wiki/Electronic_cigarette#Health_concerns
---
E-cigaretter er muligvis ikke helt ufarlige. Men de er tydeligvis mindre farlige end normale cigaretter, hvorefter at man ville kunne opnå en bedre sundhed ved at ryge dem i stedet for. Om det hjælper folk til at slippe helt af med en uønsket nikotin-afhængighed skal jeg ikke kunne sige, men det er heller ikke nødvendigt. Det er blot en bonus. Husk også på at mange heller ikke ønsker at slippe af med deres nikotin-afhængighed, og hvis man kan finde en bedre måde at de kan være afhængige af det på, så er det jo bare fint.

Emil Kirkegaard
Emil Kirkegaard's picture
Snus

https://www.legaliser.nu/Astrig_Krag_vil_forbyde_snus

Vi bør støtte op om fortsat legalisering af snus.

Det mest pudsige ved situationen er, at det som ministeren faktisk er minister for, nemlig sundhed, intet fylder i diskussionen. Måske af god grund, for det vil være dårligt for folkesundheden at forbyde snus. Snus er et sundere alternativ til rygning, så hvis man kan få nogle personer til at bruge det i stedet for, så er det bare godt (skademinimering). I øvrigt er der ingen røg, så man kan spare penge på rygepauser og rengøring -- nikotin er som bekendt svært af få af væggene. Mange af de gode ting ved e-cigaretter går således igen ved snus. Se siden om Nikotinprodukter for flere detaljer og kilder.

Laeborg
Jeg er helt enig i at vi

Jeg er helt enig i at vi naturligvis bør støtte en legalisering af "eliquids" med nikotin, da der vist ingen tvivl er om at det er et sundere alternativ til almindelig tobaksrygning. Jeg har selv benyttet mig af ecigaretter i et års tid, og på trods af at jeg ikke selv kan mærke nogle forskelle på hvorvidt der er nikotin i væsken eller ej, så er jeg sikker på at det for mange rygere har en - måske psykisk - effekt.

Emil Kirkegaard
Emil Kirkegaard's picture
I den forskning jeg citerer

I den forskning jeg citerer på min side, kan man læse, at man faktisk har testet hvorvidt nikotinen har en effekt. Det gøres ved at fremstille nikotin-frie cigaretter og teste dem ifht. nikotin-indeholdende cigaretter. Man fortæller ikke folk om de har fået dem med eller uden nikotin (blinded), og derefter spørger man dem om hvor gode de synes, at deres udleverede cigaretter er til at tage rygetragen. Det viser sig, at nikotin-frie cigaretter er okay til at tage rygetrangen, men ikke så gode som dem med nikotin. Altså, vi ved at nikotin har en uafhængig effekt, men også at det at sidde med en cigaret i hånden og indånde har en effekt. En vanesagseffekt, måske.

Det gode ved ecigs, er at de både giver nikotin og giver fornemmelsen af at have en cigaret i hånden. Dermed er det et bedre alternativ til at fjerne rygetrangen end alternativer såsom snus, plastre, piller, osv.

Petrix
Forstår heller ikke at man

Forstår heller ikke at man prøver at forbyde e-cigaretter og e-væsker. Det virker som en udbygning af forskrækkelsen over cigaretter og så træffes der beslutninger på et uoplyst grundlag og mavefornemmelser (noget der er alt for udbredt i dagens politik).
 
Jeg ville klart støtte at sørge for at vi holder det lovligt, der er paralleller til debatten om snus, og for endnu længere siden, da vandpibetobak blev forbudt. Det anderledes i den her sag er bare at e-cig røg tilsyneladende er ufarligt.

Emil Kirkegaard
Emil Kirkegaard's picture
Det kommer gennem EU, og det

Det kommer gennem EU, og det er nok mere tale om korruption/lobbyisme. Der har været en del nyheder om det på 180grader. Dog er det primært Klaus K som skriver om det, og han er en fucking dårlig kilde (konspirationsfanatiker), så vær temmelig påpasselig.

Hvalfisk
EU

Relevant med en Pirat i EU. Christian Engström har skrevet om det: https://christianengstrom.wordpress.com/2013/01/13/why-a-pirate-would-care-about-snus/
 
Generelt bare alt det om snus: https://christianengstrom.wordpress.com/?s=snus

Emil Kirkegaard
Emil Kirkegaard's picture
Rigtig godt bidrag! Kendte

Rigtig godt bidrag! Kendte jeg ikke til, selvom jeg godt kendte en del til emnet. :)

Tais Koopmann
Jeg vil godt lige tilføje

Jeg vil godt lige tilføje mine 10 øre til e-smøgs debatten.
Det første jeg tænkte da min lillesøster kom springende med en e-smøg,  "shit"!
Åhh nej, hvad er mon i sådan nogle?
Er det den nye "lovlig weed" x 10?
Tænk over det. En ting er at ryge noget vi har flere 100 år af data fra.
Men at begynde med diverse kemikalie blandinger, der bliver lovliggjort og banned på kryds og tværs, det er da et gamble jeg helst ser os foruden.
Big chema tjener rigeligt, sådan en lille lyserød sag med sølvstjerner og jordbærsmag.
Nej Tak.

Petrix
Så du er hellere for et

Så du er hellere for et forbud fordi vi ikke ved hvad det er? Det virker bare som noget der "måske kunne ske" at være farligt så lad os hellere forbyde det med det samme så slipper vi for den hovedpine. Yeeeessss.... det er sikkert godt for innovationen. For ikke at snakke om dem der kunne skifte til e-cigaret fra normal cigaret, noget vi næsten kan være helt sikre på er bedre for lungerne. Vi burde lade tvivlen komme os alle til gode mens vi samtidig fortsætter med at forske i om e-cigaretter rent faktisk er sundhedsskadelige og i hvilket omfang.
 
Det virker som en dum idé at basere vores politik ud fra mavefornemmelser, og jeg mener bestemt ikke at man kan basere et forbud på uvidenhed. Hvis man er uvidende må man sætte sig ind i sagerne og træffe en beslutning efter det.
Desuden er din antagelse om at big pharma tjener mange penge på e-cigaretter forkert, de får faktisk stærk konkurrence fra e-cigaretten (deres typiske produkter er nikotin tyggegummi og nikotin plastre) og har derfor lobbyet for at få den forbudt. De fleste e-væsker er også relativt simple at lave og kan derfor produceres og distribueres af mange individuelle forhandlere, hvilket må siges at styrke iværksætteriet og derfor skabe jobs. 

Tais Koopmann
Jeg kan sagtens se din logik

Jeg kan sagtens se din logik at der ville være gode penge i et hastigt stigende ureguleret marked af diverse kemikalie mixture.
Men det ændre generelt ikke på det faktum at vi mennesker nok ikke bør indtage noget vi ikke ved hvad er.
 
"Men den elektroniske smøg er langtfra ufarlig, mener både Kræftens Bekæmpelse, Danmarks Lungeforening og Sundhedsstyrelsen.
- Jeg synes ikke, der er dokumentation for, at det er harmløst, siger Niels Them Kjær, biokemiker og projektchef for Kræftens Bekæmpelses tobaksforebyggelse."

https://www.bt.dk/sundhed/e-cigaretten-sundhedsskadelig-eller-ej

"-Det er vores opfattelse, at der er en vis usikkerhed omkring de sundhedsmæssige konsekvenser, og det så vi gerne afspejlet i markedsføringen, siger chefkonsulent i Sundhedsstyrelsen Jørgen Falk.

Der er endnu ikke nogen forskere, der med sikkerhed kan sige, om e-cigaretten ER sundhedsskadelig eller ej. En græsk undersøgelse fra 2012 viste dog, at e-smøgen på den korte bane kan medføre et fald i lungefunktionen og øge risikoen for astma. Men de langsigtede virkninger er der endnu ikke nogen, der kan sige noget om."

https://www.lunge.dk/ryger-du-e-cigaretter

"Stigningen bekymrer

Sundhedsstyrelsen og Kræftens Bekæmpelse er bekymrede over stigningen.

Begge siger, at e-cigaretter skal forbydes på samme måde som andre cigaretter, indtil vi ved, om de er skadelige eller ej.

De er svære at undersøge

E-cigaretter indeholder mange forskellige olier og forskellige mængder af olie.

Derfor vil det kræve tusindvis af undersøgelser, før myndighederne ved, om de er farlige.

Inge Haustrup Clemmesen fra Kræftens Bekæmpelse siger, at der vil gå 10 eller tyve år, før vi kender konsekvenserne af at dampe på en e-cigaret."

https://www.dr.dk/Nyheder/Ligetil/Dagens_fokus/Indland/2013/03/14125212.htm
 

Emil Kirkegaard
Emil Kirkegaard's picture
Da du skriver ting jeg

Da du skriver ting jeg allerede har omtalt, så henviser jeg bare til:

Kort fortalt: Ja, der er noget usikkerhed om sundhedseffekterne af e-cigaretter. Nej, de er ikke lige så skadelige eller mere skadelige end normale cigaretter -- de er langt mindre skadelige. Nej, vi skal absolut ikke forbyde dem.

Samme bemærkninger gælder i øvrigt snus.

Tais Koopmann
"Sundhedseffekterne af e

"Sundhedseffekterne af e-cigaretter". Hmm måske jeg er gået forkert;)

Hvalfisk
Sundhedseffekter

Sundhedseffekterne er bare effekter de har på sundheden. De kan med andre ord både være negative og positive. Jeg synes det virker oplagt, at der her er tale om de negative effekter.

Emil Kirkegaard
Emil Kirkegaard's picture
I absolutte tal, ja. Men hvis

I absolutte tal, ja. Men hvis man erstatter en rygevane med e-cigaretter, så vil nettoeffekten på sundheden være positiv.

Emil Kirkegaard
Emil Kirkegaard's picture
LA er enige med os, eller i

LA er enige med os, eller i hvert fald mig.

https://www.dr.dk/Nyheder/Politik/2013/04/22/194811.htm

Emil Kirkegaard
Emil Kirkegaard's picture
Sensationsoverskrift i

Sensationsoverskrift i Politiken

https://politiken.dk/tjek/sundhedogmotion/forbrugerkemi/ECE1959934/boern-...

Men egentlig, så kommer det bare ud på at man skal legalisere+regulere produktet herhjemme.

I øvrigt, så er problemet vel ikke værre end med børn som spiser cigaretskoder. Det kan ikke være sundt.

Emil Kirkegaard
Emil Kirkegaard's picture
Handler godt nok om snus og

Handler godt nok om snus og cigaretter, men hører til her.

https://www.dr.dk/Nyheder/Politik/2013/05/07/154707.htm?rss=true

Regeringen ønsker alligevel ikke at forbyde mentolcigaretter, som EU ellers lægger op til. Det erfarer dr.dk.

- Vi går ikke efter et forbud mod mentolcigaretter. Det er voksentobak og bør undtages. Derimod er vi tilhængere af et forbud mod cigaretter, der smager af jordbær eller hindbær, og som er målrettet mod de helt unge, siger sundhedsordfører Flemming Møller (S).

Det er hul i hovedet at forbyde snus, og det er tvivlsomt om det vil have en effekt at forbyde mentolcigaretter og diverse andre smagsvarianter. Aldersgrænsen er jo i forvejen 18 år, hvor meget frihed skal borgeren have til at dræbe sig selv i langdrag?

Emil Kirkegaard
Emil Kirkegaard's picture
https://blogs.jp.dk
n1989
Fantastisk initiativ!

Hej
Snus er 90% mindre skadeligt end cigaretter og derfor, så ja, så er Astrid Krags forslag, som heldigvis ikke gik igennem, fuldstændig hul i hovedet. Vi mangler nogle flere snusere der vil stå frem og kæmpe med os :-)
Mvh
https://snus-danmark.dk