Nationalråds- od Stænderrådsvalg i Schweiz

Ohoj,

i Schweizen afholdtes landsdækkende valg søndag, 23.10.2011. Det blev et jævn resultat for piraterne, som ikke fik valgt nogen kandidat ind.

De stillede op med 57 kandidater i 7 kantoner, altså ikke alle steder, og kunne holde resultaterne fra forrige valg eller endda udbygge dem lidt nogle steder, og hvor de stillede op for første gang, blev de som regel det største af alle nye partier, men det var ikke nok. Det bedste resultat var i kantonen Basel By med 1,9 %.

Nogle steder havde de indgået listeforbindelser med andre, men det hjalp hverken dem eller deres allierede.

De skal nu gå i gang med at udvide deres program efter tysk forbillede. Der var ikke de store kontroverser i den schweiziske valgkamp og piraternes kerneemnerne kunne ikke begejstre vælgerne. Vigtige emner afgøres traditionelt per folkeafstemning, og kravet efter at indføre folkeafstemninger i Tyskland er en af grundene til det tyske piratpartis fremgang, som står aktuel til 10 % i opinionsundersøgelserne. Men det hjælper jo ikke i Schweizen, hvor man har haft folkeafstemninger i lang tid. Der overvejes nu at overtage de tyske piraters krav efter "Bedingungslose Grundsicherung", en slags borgerløn uden betingelser (som arbejdspligt eller lignende).

Derudover vil de udbygge deres aktiviteter på kantonal og kommunal plan, for at stå bedre rustet med nogle mandater der inden næste landsdækkende valg om fire år. "I skal regne med os!" bebuder Denis Simonet, præsident for det schweiziske piratparti.

Link til Schweizernes hjemmeside om valgene.

Hah!

Hah!

Var ikke klar over at tysken er begyndt at gaa ind for borgerloen.

Men alt mulig held og lykke til Schweizerne, ville vaere rart med et par Pirat-hoejborge mere.

Tyske pirater kræver borgerløn

Jo, det blev besluttet på landsmødet i Chemnitz ca. 1 år siden.

Første weekend i december er landsmøde i Offenbach. Der er flere forslag om emnet på dagsordenen, hvordan borgerlønnen eksakt skal føres ud i livet, er et varmt diskuteret emne hos de tyske pirater. Direkt udbetaling eller negativ indkomstskat? Der er flere modeller.