Udsolgt - gælder ikke for immaterielle værker

Hvis man klikker sig ind på følgende link
https://www.laserdisken.dk/html/visvare.dna?vare=1228736058479655
der er en reklame for en DVD-skive bliver man mødt med teksten:

Udgået
Det er ikke længere muligt
at bestille denne udgave.

Jorden indeholder nogle sjældne metaller. Nogle af dem i begrænset mængde, så som Rhodium der bruges til fremstilling af katalysatorer til automobiler. På et tidspunkt løber man tør for dette stof, og man kan ikke længere købe det, og al genanvendelse må tages i brug, og man vil nok finde en erstatning.

Sådan er det ikke med immaterielle værker. De er i deres egen natur immaterielle, i modsætning til atomer som ovenstående. Immaterielle værker slipper aldrig op, for man kan altid lave en kopi (ellers står verden ikke længere, sådan bogstaveligt talt).

Benævnte DVD kan ikke længere købes, fordi nogen har valgt at den ikke længere skal være til salg. "Må jeg så piratkopiere den?" spørger man sig selv. Nej, det må man ikke til trods for at der er tale om en immaterielt værk.

Det er ikke rimeligt. Enten er det immaterielle værk til salg (til en rimelig pris), ellers må piratkopiering være fuldt ud lovligt.

Stupidt

Ja, man spoerger sig selv hvem der mister penge ved fildeling af ikke laengere handlede vaerker.

Vi har tidligere snakket om tragedien omkring de gamle stumfilm der fysisk er ved at gaa til, raadne vaek i alderdom, og hvor ophavsretshaveren enten ikke kan lokaliseres, eller ikke vil give tilsagn til format-shifting fordi vaerkerne ikke er oekonomisk brugbare, og ikke vil risikere at de potentielt bliver det og gaa glip af en gevinst efter at amatoerer og hobbyister reder de gamle ruller over paa et andet format.

Stupidt. Kultur er kun kultur hvis den er tilgaengelig og aktiv. Det andet er saa meget skrald og affald.