You are here

Betyder fildeling pladeselskabernes død?

Piratpartiet vil gøre det lovligt at dele filer med musik og andet, så længe det sker på et non-profit grundlag, uden økonomiske motiver. Vil det betyde døden for pladeselskaberne? Svaret er meget enkelt.

Selv med den gratis fildeling af musik på internettet, vil pladeselskaberne fortsat være at finde - hvis de ellers bidrager med noget nødvendigt. Ellers vil de forsvinde. Så enkelt er det.

Det er præcis de samme regler der gælder på alle andre områder. Hvis du gør noget, folk er villige til at betale for, og gør det bedre end dine konkurrenter, så kan du tjene penge. Ellers ikke.

Den teknologiske udvikling har gjort, at betingelserne for at distribuere musik, har ændret sig radikalt, i løbet af de sidste 10 år. Før i tiden, overlevede pladeselskaberne i kraft af masse distributionen af musik. I dag, hvor der findes en computer tilsluttet til internettet på næsten alle skriveborde, kan alle teknisk set gøre det.

Hvis dette forhold skulle betyde døden for the pladebranchen, er det i så tilfælde fordi pladeselskabene ikke længere er nødvendige. Det er sket før i historien, og det vil ske igen. I dag er der ikke længere nogen der forsørger sig som isblokkeskærere, gadelygtetændere eller morsetelegrafister.

Der er ingen der mener, at det ville være rimeligt, at bevare disse brancher ved at forsøge at forbyde den teknologi, der havde gjort dem overflødige. Hvis det virkelig er tilfældet, at den nye teknologi har gjort pladeselskaberne overflødige, er der ingen grund til at give dem kunstigt åndedræt, med stadig mere drakoniske love der begrænser nytten af internettet.

Det mest sandsynlige er nok, at de kommercielle pladeselskaber vil være i stand til, at konkurrere med non-profit fildelingen, ved at tilbyde professionel og pålidelig kvalitet på en måde, der kan blive vanskeligt at fastholde i fulde non-profit virksomheder. Men ser det ud til, at dette ikke er tilfældet, er der selvfølgelig endnu mindre grund til at forsøge, at holde dem i live ved at true millioner af aktive fildelere i Danmark, med fængsel og bøder.

Så må embedsmændene på pladeselskaberne, hellere gøre morsetelegrafisterne selskab, som en historisk parentes. Skulle det ske en dag, vil vi måske også tænke tilbage på dem, omgivet af det samme romantiske skær, som når vi tænker tilbage telegrafisterne.

Den eneste vi med sikkerhed ved er, at der altid vil være efterspørgsel på musik, og at succesfulde musikere, også i fremtiden vil være i stand til at tjene penge på det de gør. Det bliver ikke let, men det er det heller ikke nu og har aldrig været det. Men så længe der findes mennesker på Jorden, vil nogle af dem forsørge sig, ved at spille musik for de andre.